Pages - Menu

marți, 24 noiembrie 2015

Tort cu foi de bezea,cremă de portocale şi mousse de zmeură

Am să vă spun doar că este un tort făcut cu multă dragoste pentru mama mea.Fiecare aniversare a mamei este un prilej de bucurie pentru noi,nu degeaba se spune că mama este fiinţa care poate ţine locul oricui dar al cărei loc nu-l poate lua nimeni.
Aş fi vrut un tort mai frumos dar se pare că nu am fost prea inspirata,dar a fost foarte gustos,foi de bezea glazurate cu ciocolata,cremă de portocale  şi mascarpone aromată cu vanilie,mousse de zmeură,glazură de ciocolată albă.Noua ne-a plăcut foarte mult.
 „La mulţi ani mama mea!”






Ingrediente foi:
8 albusuri
12 linguri zahar
2 linguri rom
10 linguri nuca prajita si macinata
4 linguri amidon
Un praf de sare

Ingrediente crema portocale:
120 ml suc de portocale
3 galbenusuri de ou
3 oua întregi
120 g zahar
Coaja de portocala
O pastaie de vanilie
100 g unt moale
500 g mascarpone

Ingrediente mousse de zmeura:
450 g zmeura congelata
 5 linguri zahar
400 ml smântâna pentru frisca
3 foi gelatina

Ingrediente glazura de ciocolata alba:
250 g ciocolata alba
200 ml smântâna pentru frisca
4 foi gelatina

O picatura colorant rosu pentru inimioarele decor

Am mai folosit pentru glazurat foile 100g ciocolata amaruie si 60 g ciocolata alba

Pentru decor am folosit :
300 ml frisca
100 g ciocolata amaruie + 50 g unt
Betisoare din ciocolata cu crema de capsuni
Bilute argintii si inimioare din martipan




Mod de preparare:

Pentru foi am împartit cantitatile în doua,pregatind câte 2 foi odata.
Am mixat 4 albusuri  cu un praf de sare.Când spuma a prins consistenta,am adaugat treptat cele 6 linguri de zahar.Vom obtine o spuma lucioasa si foarte ferma.


Am adaugat 1 lingura rom si apoi 2 linguri de amidon si 5 linguri nuca prajita si macinata.



Când am adaugat amidonul si nuca,am amestecat usor cu o paleta.
Foile le-am copt pe baza tavii detasabile cu diametrul de 28 cm,pe care am pus  hârtie de copt.


Am împartit bezeaua în doua,jumatate am pus-o pe baza tavii pregatite iar cealalta am pus-o la frigider.
Am copt foaia 30 de minute la 170 de grade.
Am scos-o si am pus-o cu tot cu hârtie pe un platou.


Când s-a racorit am desfacut hârtia de pe foaie ,dar am lasat-o sub ea.
Am pus cea de-a doua foaie la cuptor.
Am procedat la fel cu ingredientele ramase si am mai copt doua foi.
Am topit pe baie de aburi ciocolata alba si cea amaruie.
Pe una dintre foi am pus ciocolata alba iar pe alte doua am pus ciocolata amaruie.

Pentru crema de portocale,am pregatit un curd de portocale,pe care l-am amestecat cu mascarpone.
Am stors sucul de portocala.
Am mixat ouale si galbenusurile cu zahar,apoi am adaugat sucul de portocala si semintele din pastaia de vanilie.
Am pus totul pe baie de aburi si am amestecat cu un tel pâna s-a îngrosat(cam 10-15 minute).

Am luat vasul de pe foc si am adaugat coaja de portocala apoi untul cubulete,amestecând pâna la încorporare.
Am lasat sa se raceasca si apoi am adaugat crema mascarpone.



Pentru mousseul de zmeura,am pregatit mai întâi piureul de zmeura.
Zmeura decongelata am amestecat-o cu zaharul,am pus pe foc sa dea un clocot si apoi am trecut-o prin sita pentru a elimina semintele.
Foile de gelatina le-am pus la hidratat cu apa rece.


Am încalzit piureul de zmeura,apoi am pus foile de gelatina stoarse de apa.


Am amestecat pâna când gelatina s-a dizolvat.
Am pus la frigider  15 minute -20 de minute.
Am mixat smântâna pentru frisca,apoi am încorporat-o în jeleul de zmeura,nu înainte de a opri 2-3 linguri de jeleu pentru stratul de deasupra tortului.



Dupa ce toate acestea au fost pregatite am ansamblat tortul astfel:
-         am pus foaia de bezea cu glazura de ciocolata amaruie,peste aceasta ceva mai putin de jumatate din crema de portocale.


-         A urmat foaia de bezea cu ciocolata alba si mousse de zmeura(eu am mai pus putina zmeura si prin crema)




-         Iarasi foaie de bezea cu ciocolata amaruie si crema de portocale.
-         Ultima foaie din bezea,un strat subtire de crema de portocale ,jeleul de zmeura 
 
Am pus tortul la frigider si am pregatit glazura de ciocolata alba.
Am vrut o glazura ceva mai „elastica” asa ca am folosit gelatina.
Gelatina am pus-o în apa rece.
Am încalzit smântâna pentru frisca,înainte de a fierbe,am luat-o de pe foc,am pus ciocolata alba rupta bucati ,am lasat-o câteva minute,apoi am amestecat cu un tel pâna ce s-a topit ciocolata.
Am stors gelatina de apa si am pus-o peste ciocolata.Am amestecat pâna s-a încorporat.
Daca ciocolata s-a racit prea mult si gelatina nu s-a topit,mai puneti câteva secunde pe foc.
Am lasat-o sa se raceasca apoi am pus-o putin la frigider.
Am confectionat un „perete” din carton pentru tort si am pus glazura deasupra.
Am luat putin glazura pe care am colorat-o în rosu pentru a face acele inimioare deasupra tortului.
Dupa ce glazura s-a întarit,am desfacut „peretele” si am îmbracat lateralele tortului cu frisca.

Pentru ornamentul de ciocolata,am topit ciocolata cu untul pe baie de aburi,dupa ce s-a racit putin,am desenat diferite forme pe hârtie de copt.
Am pus hârtia în jurul tortului si am pus la frigider.
Dupa ce s-a întarit ciocolata,am desfacut hârtia si am mai pus betisoare de ciocolata cu crema de capsuni.




Poftă bună !

8 comentarii:

  1. Frumuseţea celor făcute cu dragoste pentru cei dragi nu constă neapărat în felul cum arată, ci-n modul în care este primit, perceput. Oricum tortul e ca de expoziţie, ascultă la mine, că-s expert :D, dar peste asta, sunt convins că-n sufletul mamei tale a produs mare bucurie ştiind că-i eşti mereu aproape cu dragoste şi respect.
    Să-ţi trăiască ani mulţi, buni şi binecuvântaţi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Padre pentru vorbele frumoase.
      Ca orice copil,mai gresesc si eu dar incerc pe cat posibil sa indrept ceea ce nu este corect ori de bun simt.
      Poate s-o nimeri odata sa-ti fac un tort,asa ca pentru un prieten drag.
      Sa ai parte si tu de ani frumosi si buni.

      Ștergere
  2. Dia, imi vine sa rad, stii tu de ce, chestia cu scrisul retetei. :))))
    Imi place mult combinatia, ai muncit destul de mult, dar mama merita tot ce e mai bun!
    Felicitari pentru rabdare, pentru tot efortul si pentru un rezultat foarte, foarte frumos!
    Sa va traiasca, cu sanatate si sa va bucure ochii si inima cat mai multi ani! Urari de bine si imbratisari si pentru tine si pentru mama. Fug cu o felie mare :))))) Te pupacesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim din suflet Laura,pentru urari si aprecieri.
      Ma bucur ca-ti place.
      Multa sanatate si mamei tale si voua tuturor.Pupici si de la mine.

      Ștergere
  3. Mi-nu-nat! Nici nu putea fi altfel, doar e facut de tine. :) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat de frumos este acest tort!
    De gust, nu mai zic nika, imi lasa gura apa... :)))
    Sarbatori frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarbatori frumoase.Multumesc,e o combinatie mai altfel dar a fost foarte gustos.

      Ștergere