Pages - Menu

luni, 31 august 2015

Tort cu cremă de caise,fructe de pădure şi lămâie


Pentru că a mai trecut un an din viaţa mea,trebuia să-l bifez cu un tort,să pot să-i răsplătesc pe cei care mi-au trimis un gând bun.
Vă mulţumesc tuturor şi vă întorc urările înzecit.
Pentru că este foarte cald,am vrut să pregătesc un tort mai răcoros,cu cremă de fructe,foarte însiropat.Crema de lămâie  i-a dat un gust divin.
Decorul nu a fost prea reuşit pentru că fiind foarte cald,e cam greu de lucrat cu ciocolata.




 Ingrediente:
Blat 1(tava cu diametrul de 28 cm):

5 oua
150 g zahar
150 g faina
Sare
vanilie
3 linguri bilute de ciocolata

Blat 2(tava cu diametrul de 28 cm):        
5 oua
150 g zahar
120 g faina
30 g cacao
sare        

Sirop:
3 linguri zahar
Zeama de la jumatate de lamâie
200 ml apa

Crema de iaurt cu caise:
400 g iaurt cu bucati de caise
200 ml frisca lichida
5 foi gelatina sau 15 g gelatina granulata

Crema de iaurt cu fructe de padure:
400 g iaurt cu fructe de padure
200 ml frisca lichida
5 foi de gelatina sau 15 g gelatina granulata
Zmeura si coacaze rosii congelate

Crema de lamâie si mascarpone:
400 g lemon curd(gasiti reteta aici :   )
250 g mascarpone
100 ml frisca lichida

Crema de ciocolata si mascarpone:
100 g ciocolata  74% cacao
200 g ciocolata 55% cacao
450 ml frisca lichida
1 lingura visinata




Modul de preparare pentru blaturi este foarte simplu.
Imi place sa folosesc aceasta reteta pentru blaturile de tort,se comporta foarte bine.
Pentru primul blat,am mixat ouale întregi împreuna cu zaharul pâna si-au triplat volumul si paletele mixerului au lasat urme ca si într-o crema.
Am încorporat usor faina amestecata cu un praf de sare ajutându-ma de un tel.
La final am pus bilutele de ciocolata.
Am pus compozitia în tava tapetata cu hârtie de copt si am pus la cuptor pentru 30 de minute.

Primele 15 minute am lasat la 200 de grade,apoi am redus temperatura la 180 de grade.
Am lasat sa se raceasca în cuptor.

La fel am procedat si cu blatul cu cacao.


Cele doua creme cu iaurt se prepara în acelaşi mod,doar la cea cu fructe de padure,am mai adaugat fructe congelate.


Foile de gelatina le-am pus la hidratat cu apa rece.
Am mixat frisca.
Iaurtul l-am încalzit puţin,ca sa fie la aceeasi temperatura cu gelatina.
Am încalzit gelatina scursa de apa la microunde.Mare ATENTIE,sa nu o fierbeti!!!
Am amestecat gelatina cu iaurtul si am lasat sa se raceasca,dupa care am încorporat si frisca si am lasat la frigider 20-30 de minute sau pâna începe sa se întareasca.

Pentru sirop am fiert ingredientele si l-am lasat sa se raceasca.

Am taiat cele doua blaturi,obtinând astfel 4 blaturi pe care le-am intercalat.
Am pus inelul formei în care am copt blatul de tort,pe un platou si am ansamblat tortul.
Am însiropat foarte bine blaturile.
Blat  cu cacao,crema de fructe de padure,blat alb,crema de caise,blat cu cacao,crema de caise si fructe de padure,blat alb.





Am pus la frigider  vreo 2 ore.
Intre timp am pregatit crema de lamâie si cea de ciocolata,cu care am ornat tortul.

Asa cum am scris,lemon curdul l-am pregatit dupa reteta de aici.


Am mixat crema mascarpone,apoi am adaugat lemon curdul si frisca batuta.
Am lasat la frigider sa se întareasca.

Pentru crema de ciocolata,am pus ciocolata cu frisca pe baie de aburi pâna ce ciocolata s-a topit.


Am pus apoi la frigider pâna ce s-a întarit atât cât sa se poata mixa.
Am mixat pâna am obtinut o crema,apoi am adaugat crema mascarpone si la final visinata.


Cu crema de ciocolata am ornat marginile tortului iar deasupra am pus crema de lamâie.










Pofta buna!!!!

                       

8 comentarii:

  1. Dincolo de faptul că mă simt vinovat că te-am ţinut de vorbă când lucrai la tort, eu, care-s nevinovat de felul meu :D trebuie să recunosc că ai făcut o treabă minunată. Şi nici nu aveai cum să nu faci, căci dincolo de timpul de lucru şi de căldură, ai pus multă dragoste. Sunt convins că a avut un gust minunat, mi-ar fi plăcut să-l gust în real, dar distanţa prea mare m-a împiedicat să fac acest lucru, ceea ce înseamnă că voi cere porţie dublă cu proxima ocazie. :D
    Ani mulţi, buni şi binecuvântaţi, Die!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu Padre pentru urari si pentru gandul bun.
      daca as fi avut bucuria sa-mi fii oaspete,cu siguranta ai fi primit o portie maaaare.Nu de alta,dar sa ma lauzi apoi ce prajituri bune fac :))))
      Zi frumoasa si cu spor in toate iti doresc.

      Ștergere
  2. La multi ani , Dia !
    Tot ce-ti doresti , sa-ti dea Cel de sus !
    Da' ce opera de arta ai creat ... superlativ absolut :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Dia.
      Te imbratisez si-ti intorc urarile.Pupici

      Ștergere
  3. La multi ani!!! Sa fii sanatoasa si sa ai numai bucurii! Tortul tau ma trimite diorect in bucatarie - mi-ai facut pofta si nu rezist. :) ))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Cristina.Sper ca nu ti-am cauzat mari neplaceri :))))))
      Zi frumoasa

      Ștergere
  4. Waw Die, iubita, ce de munca pe tine.. Arata de expozitie! Iar combinatia de gusturi si arome cred ca a fost divin!
    La Multi Ani fericiti si impliniti iti urez din nou!

    RăspundețiȘtergere